De meeste mensen kunnen er zich nauwelijks een voorstelling van maken wat er zou gebeuren als ze hun bezittingen plots kwijtraken – en dat is maar goed ook. Toch is dit een situatie waar vele Nederlanders jaarlijks mee te maken krijgen. Dat kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een brand, inbraak, overstroming, lekkage of door storm. Aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit, is het belangrijk om dergelijke risico’s niet weg te wuiven maar juist serieus te nemen. Eén van de beste manieren om dat te doen, is door het afsluiten van een inboedelverzekering. Met een inboedelverzekering hoef je je geen zorgen te maken dat je naast emotionele schade ook zelf voor de materiële schade opdraait.

 

Is mobiele elektronica automatisch meeverzekerd?

De inboedelverzekering heeft betrekking op alle spullen die zich maar in huis bevinden. Denk aan die fijne bank waar je dagen of zelfs weken naar hebt lopen zoeken om die passend te krijgen bij het interieur. Of wat dacht je van die fraaie kast die je uit een erfenis hebt verkregen en prachtig staat in je huis. Andere dingen die onder de inboedel vallen, zijn onder meer stoelen, tafels, bedden, kleding en elektronica. Voor wat betreft alle smartphones, tablets en laptops in huis geldt dat deze zijn meeverzekerd. Het is alleen belangrijk om je te realiseren dat lang niet in alle situaties geld wordt uitgekeerd. Voor ongelukjes, zoals vallen of stoten, draai je zelf voor de kosten op en kun je dus geen aanspraak maken op vergoeding. Voor een paar euro meer heb je er de aanvullende dekking Mobiele Elektronica bij, waarmee ongelukjes als deze wél gewoon verzekerd zijn.

 

Lees om deze reden goed de algemene voorwaarden door

Onder mobiele elektronica valt overigens veel meer dan enkel de bovengenoemde apparaten. Ook e-readers, navigatiesystemen en mobiele spelcomputers worden hieronder geschaard. Een stappenteller, smartwatch of VR-bril zijn hiervan ook niet uitgezonderd. Het is altijd belangrijk dat je er zelf goed voor zorgt dat je deze spullen nooit uit het oog verliest. Ben je er niet zorgvuldig mee omgesprongen, waardoor het bijvoorbeeld stuk is gegaan of kwijt is geraakt, dan wordt er ook vanuit de Mobiele Elektronicadekking niets uitbetaald. In alle andere situaties is sprake van een vergoeding tot maximaal € 15.000 per gebeurtenis. Dit is slechts een voorbeeld van het belang van het goed doorlezen van de algemene voorwaarden die horen bij het pakket van je keuze. Zo voorkom je dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan. Gelukkig is Univé hier transparant over en is het gemakkelijk om uit te zoeken wat wel en niet onder de inboedelverzekering valt.

 

Opstalverzekering voor je woning afsluiten in 4 stappen

Een andere veel gekozen woonverzekering is de opstalverzekering. Hiermee is zowel je woning verzekerd als alles wat eraan vastzit. Daarmee verschilt het dus van de inboedelverzekering, waarmee enkel de losse spullen verzekerd zijn. Goed om te weten is dat zowel de tuin, garage, de schuur, zonnepanelen en ook eventuele laadpalen onder de polis vallen van de opstalverzekering. Een opstalverzekering voor je woning afsluiten is overigens zo gebeurd. Je bent hier slechts 4 stappen van verwijderd. Houd hiervoor de gegevens van jouw woning bij de hand.