Iedereen heeft wel eens een energielabel voor witgoed gezien. Deze gekleurde grafiek laat zien hoe zuinig een apparaat is met energie. Wat veel mensen niet weten is dat tegenwoordig voor iedere woning ook een energielabel verplicht is als de woning opgeleverd, verhuurd of verkocht wordt. Bij DuraPlus kun je een dergelijk energielabel voor je woning aanvragen.

Wat is een energielabel

Het energielabel van je woning laat bijvoorbeeld zien hoe de warmte in je woning wordt opgewekt en hoe het huis de woning vasthoudt. Met dit energielabel wil de overheid een duidelijk beeld scheppen wat betreft de energiezuinigheid van een woning. Het is namelijk prettig voor de toekomstige bewoners van dit pand om te weten wat ze te wachten staat als ze de woning betrekken. Een slecht geïsoleerd huis zal namelijk hogere energiekosten met zich meebrengen dan een goed geïsoleerde woning. Door een woning te huren of te kopen met een energielabel weet je dus precies waar je aan begint wat de betreft de duurzaamheid en zuinigheid op energiegebied.

Nieuw energielabel aanvragen

Sinds 2008 is een energielabel verplicht bij de oplevering, de verkoop of de verhuur. Sinds januari 2021 is er wel het een en ander veranderd aan hoe de waarden op een energielabel worden bepaald. Een energielabel van voor 2021 laat waarschijnlijk dus niet de juiste informatie zien. Met een oud energielabel is het dus verstandig om een nieuw label aan te vragen. Bij DuraPlus is een energielabel aanvragen gelukkig heel eenvoudig. Op de overzichtelijke website kun je snel zien wat de kosten voor een energielabel voor jouw woning zijn. Je kunt zelfs met een spoed een aanvraag doen.

Voordelen van een energielabel

Een energielabel heeft voordelen voor zowel voor de verkoper als voor de koper of de huurder. Een positief energielabel betekent bijvoorbeeld voor de verkoper dat je woning meer waard is en het geeft je informatie over mogelijke verbeteringen van het huis. Dit is ook voor de koper prettig om te weten. Woningen met een goed energielabel worden ook meestal sneller verkocht. De verbeteradviezen van het energielabel geven ook waardevolle informatie voor de bezitter of koper van het huis als het gaat om een financieringsplan voor de energiebesparing. Een goed label geeft vaak weer betere financieringsvoorwaarden. Bij een huurhuis kan een energielabel hulp bieden op de onderhandelingstafel. Iedereen heeft dus voordeel bij een energielabel. Vraag er snel een aan bij DuraPlus.